Cystine Carreon

OPLEIDING

Cystine studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waarbij ze zang als bijvak had. Ze kreeg dansles bij Martin Michel, volgde zanglessen bij o.a. Babz Verhoeven en Syd Horster en volgde acteerworkshops bij Willem Nijholt, Josha Hamman en Victor Löw.

THEATER

Ze begon in ‘Miss Saigon’, waarin ze alle vrouwelijke rollen heeft vertolkt. Aansluitend was ze te zien
in Fame, speelde Diana Morales in ‘A Chorus Line’, Dorothy in ‘Rocky over the Rainbow’, Lola
in ‘Copacabana’, Noura in ‘Dolfje Weerwolfje’, Rizzo in ‘Grease’, Mercedes in ‘Shhh…it happens’!, Carmen Diaz in ‘Fame’, Petcharin in ‘Lichtjes In Je Ogen’, speelde in ‘De Darmdialogen’ voor de MLD Stichting en in de toneeladaptatie van ‘De Eetclub’ van Saskia Noort. In het M-lab speelde ze in ‘De Engel van Amsterdam’ en combineerde ze zang, het acteren en vioolspelen in haar one-woman
voorstelling ‘Fataal’. Ze speelde in ‘De Vagina Monologen’, in ‘Pluk van de Petteflet’, ‘Slagschaduw van het Binnenhof’ en ‘Powervrouwen’. Cystine speelde Linda, één van de 3 hoofdrollen in de theaterproductie ‘VAMOS!’ Ze speelde de rol van Candela in de musical ‘Vrouwen op de Rand van een Zenuwinzinking’. In seizoen 2020-2021 van ‘Murder Ballad’ nam ze de rol van de Vertelster al eerder op zich. In de zomer 2022 speelt ze The Wife in ‘Hello Again’ en in het najaar tourt Cystine Carreon met haar one-woman musical ‘#LOS’.

TELEVISIE

Cystine speelde Polly in ‘BlauwBlauw’ van RTL4. Vervolgens was ze te zien als Nanda Verhoeven in ‘GTST’. En vertolkte 5 jaar lang de rol van de duivelse Tippiwan in Talpa’s successerie ‘Gooische Vrouwen’ (regie: Will Koopman). Cystine was 1 van de kandidaten van het survivalprogramma ‘71 Graden Noord’ en haalde het tot de halve finale en reisde mee naar het Midden-Oosten voor het EO programma ‘De Pelgrimscode’. Voorjaar 2017 was ze te zien in de nieuwe rom-com van Martijn Heijne ‘Voor Elkaar Gemaakt’. Alsmede in de NTR productie ‘Oh mijn Hemel’. Ze speelt de rol van Dotti in de internationale Nickelodeon-serie ‘Hunter Street’ seizoen 3 en 4, (regie: Hans Somers) dat in 110 landen wordt uitgezonden en de rol van Suzie in de NPO serie ‘Remy en Juliyat’ (regie: Tessa Schram).

OVERIG

Haar stem is veelvuldig te horen in tekenfilms, computergames en luisterboeken. Ze is o.a. de Nederlandse stem van Elana Fisher in ‘Uncharted 1, 2, 3 en 4’, en Tori Vega in ‘Victorious’, Ming Lee in
‘Turning Red’, Rosa in ‘Vivo’, Mother of Feifei in ‘Over The Moon’ e.v.a. Ze is regelmatig gast bij tv-programma’s, geeft concerten en zong o.a. als soliste bij het programma ‘Het Metropole Orkest Ontmoet…’. Cystine geeft workshops en coacht jonge artiesten. Ze is de trotse moeder van Kyana Raine en Cian Hale.
Ze verzorgde de hoofdrol als vertelster/zangerese/violiste in het jaarlijkse Bijenkorf festijn ‘Turn on the Lights’ in 2018.
Voor de rol van Rizzo ontving Cystine de Johnny Kraaijkamp Musical Award voor Beste Bijrol in een Grote Musical 2007.